Nieuw-Zeeland

Na twee jaar lang de grens te hebben gesloten voor toeristen en immigranten begint Nieuw-Zeeland haar grenzen langzaam weer te openen in het voorjaar van 2022. Vanaf 1 mei zijn toeristen uit visa waiver landen weer welkom. Immigranten die al eerder een visum hebben verkregen kunnen ook weer naar Nieuw-Zeeland reizen. Gedurende 2022 zal het land ook geleidelijk weer open gaan voor immigranten die eerst nog een visum aan moeten vragen.

De immigratiedienst (INZ) heeft in de afgelopen twee jaar maar zeer beperkt visumaanvragen geaccepteerd en behandeld. De focus lag op visumaanvragen van mensen die zich al in Nieuw-Zeeland bevonden. Verder werden alleen aanvragen beoordeeld van mensen die in aanmerking kwamen voor een uitzondering op sluiting van de grens (border exceptions). Een aantal visumprogramma’s heeft zelfs volledig stil gelegen. Dat begint nu langzaam te veranderen.

Voor partners van Nieuw-Zeelanders is het sinds het begin van 2022 weer mogelijk om aanvragen in te dienen en er worden ook partnership-based visa afgegeven. In de komende maanden zullen andere visum categorieen ook weer opgestart worden.

  • Het Working Holiday programma is vanaf 14 maart 2022 weer open voor een groot aantal nationaliteiten.
  • Employer Assisted Work Visa – vanaf juli 2022 wordt deze nieuwe visumcategorie geintroduceerd ter vervanging van een aantal andere visum categorieen zoals ‘Essential Skills’ en ‘Work to Residence’.
  • Het Skilled Migrant Programma is op dit moment nog gesloten
  • Het Entrepreneur Work Visa programma is op dit moment nog gesloten voor nieuwe aanvragen
  • Investor 1 en Investor 2 aanvragen worden maar zeer beperkt behandeld.

Neem contact op met onze Licensed Immigration Adviser om eventuele visummogelijkheden in meer detail door te nemen.