Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Licensed Immigration Adviser

Een emigratieadviseur moet zijn gecertificeerd door de Immigration Advisers Authority (IAA) om advies te kunnen geven over visumaanvragen voor Nieuw-Zeeland. Alleen Licensed Immigration Advisers mogen een klant vertegenwoordigen bij Immigration New Zealand (INZ). Er zijn een beperkt aantal vrijstellingen, waaronder voor Nieuw-Zeelandse advocaten.

Emigratieadviseur is dus een beschermd beroep. De organisatie die toeziet op de naleving van de richtlijnen voor de beroepsgroep is de Immigration Advisers Association (IAA). Adviseurs zijn verplicht ieder jaar minimaal 20 uur bijscholing te volgen. Een licentie wordt voor maximaal een jaar afgegeven en moet dan ook jaarlijks worden verlengd.

De IAA houdt een online register bij waarin kan worden opgezocht of een adviseur een geldige licentie heeft, en wat voor type licentie.

De beroepsgroep telt ongeveer 1200 adviseurs. Een groot deel hiervan is gevestigd in Nieuw-Zeeland, maar een minderheid is buiten Nieuw-Zeeland. In Europa zijn ongeveer 20 adviseurs gevestigd. Marcel Booiman van VisaVersa is de enige in Nederland gevestigde adviseur.

Marcel Booiman heeft in 2013 de opleiding tot emigratieadviseur afgerond aan Toi Ohomai Institute of Technology (toen nog Bay of Plenty Polytechnic) en heeft sinds 2014 een volledige licentie. Zijn licentienummer is 201400120.

Marcel is eveneens lid van de New Zealand Association for Migration and Investment (NZAMI) en actief betrokken bij een groep van Britse adviseurs die een aantal keer per jaar bijscholingsactiviteiten organiseren in Londen.

IAA TradeMark
Marcel Booiman (201400120)