Nieuw-Zeeland

Resident Visa

In de afgelopen jaren zijn de eisen voor de verschillende visumtypes die het mogelijk maken om naar Nieuw-Zeeland te emigreren langzaam maar zeker aangescherpt. Daarnaast heeft emigratie naar Nieuw-Zeeland vrijwel geheel stilgelegen van 2020-2022 als gevolg van de sluiting van de grens door Covid.

In de loop van 2022 zal het duidelijk worden welke mogelijkheden er na Covid zullen zijn om naar Nieuw-Zeeland te kunnen emigreren. Niet alleen is het afwachten wanneer de verschillende visumtypes weer opgestart gaan worden, maar ook welke wijzigingen er eventueel doorgevoerd gaan worden

Skilled Migrant Category

De Skilled Migrant Category is traditioneel de categorie waarmee de meeste emigranten naar Nieuw-Zeeland kunnen verhuizen. Emigratie is mogelijk op basis van een aanbod van een werkgever in Nieuw-Zeeland, en de potentiele emigrant moet een aantal punten kunnen scoren op basis van leeftijd, opleiding en ervaring. De SMC categorie is al gesloten sinds begin 2020. Het is nog onbekend wanneer deze categorie weer open gaat.

Entrepreneur Work Visa

De Entrepreneur Work Visa category biedt ondernemers de mogelijkheid om een tijdelijk werkvisum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen. Het visum is gebaseerd op een investering in een onderneming. Dit tijdelijk werkvisum uiteindelijk worden omgezet in een permanente verblijfsvergunning (Resident Visa). Het is nog onduidelijk wanneer deze categorie weer wordt geopend voor mensen die nog niet in Nieuw-Zeeland wonen.

Investor Visa

Het Investor 1 en Investor 2 Resident Visa programma biedt investeerders een mogelijkheid om met een substantiele investering (meer dan NZ$ 3 miljoen) in Nieuw-Zeeland in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning (Resident Visa). Dit is meestal niet een investering in een eigen onderneming maar in een zogenaamde ‘acceptable investment‘. Beide programma’s zijn officieel weer open sinds eind 2021, maar doorlooptijden zijn zeer lang.

2021 Resident Visa

Het 2021 Resident Visa is in het leven geroepen om een groot aantal mensen die reeds lange tijd in Nieuw-Zeeland wonen op een tijdelijk visum in aanmerking te laten komen voor een permanente verblijfsvergunning. De verwachting is dat meer dan 165.000 mensen op deze manier een permanente verblijfsvergunning kunnen krijgen. Aanmelden voor het programma kan tot juli 2022. Het is een eenmalig programma, en de verwachting is dat nadat dit programma is afgerond de reguliere visumtypes die het mogelijk maken om naar Nieuw-Zeeland te emigreren weer terug zullen komen.

Partners of ouders van Nieuw-Zeelanders

Voor partners van Nieuw-Zeelanders zijn er een aantal verschillende mogelijkheden om een visum aan te vragen. De duur van de relatie zal een belangrijke factor zijn of er wordt gekozen voor een toeristenvisum, tijdelijk werkvisum of (permanent) Resident Visa als partner van een Nieuw-Zeelander.

Of er in 2022 ook weer een mogelijkheid komt voor ouders van Nieuw-Zeelanders om een permanente verblijfsvergunning (Resident Visa) aan te vragen is onzeker. Deze categorie is al sinds 2016 gesloten. Voorjaar 2020 was de beoogde heropening van de visumcategorie maar Covid gooide roet in het eten.