Amerika

Tijdelijk Werkvisum

Er zijn een aantal verschillende visumcategorieën die het mogelijk maken om tijdelijk te wonen en werken in de VS. Iedere visumcategorie heeft andere uitgangspunten, en de voorwaarden en aanvraagprocedure van ieder visum kunnen significant verschillen. Een zorgvuldige analyse van de situatie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het juiste visum wordt aangevraagd dat is toegesneden op de specifieke situatie van onderneming en medewerker. Neem voor een initiële beoordeling van de visummogelijkheden in uw specifieke situatie contact met ons op.

Werkvisum overzicht

Een aantal veel voorkomende tijdelijke visa zijn:

 • Overplaatsing naar Amerikaanse vestiging (L-1A/L-1B)
  Bij overplaatsing van een manager of medewerker naar een Amerikaanse vestiging is het L-1 visum veelal van toepassing.
 • Investering of handel (E-1/E-2)
  Bij een substantiële investering in een nieuwe of bestaande onderneming in de VS is het mogelijk om een investeringsvisum (E-2) aan te vragen voor de investeerder of medewerkers van de onderneming die gaat investeren in de VS.
 • Gespecialiseerde werknemers (H-1B)
  Het H-1B visum is een werkvisum gericht op professionals die over gespecialiseerde kennis beschikken en op lokaal contract voor een werkgever in de VS gaan werken.
 • Stage/Training (J-1)
  Voor een stage in de VS is het J-1 visum van toepassing. Dit visum kan ook worden aangevraagd voor jonge professionals die on-the-job training in de VS krijgen. Het is geen werkvisum, maar geeft de mogelijkheid om door on-the-job training ervaring op te doen in de VS.
 • Business (B-1)
  Voor een verblijf langer dan 90 dagen als zakenreiziger kan een B-1 visum worden aangevraagd. Het B-1 visum is geen werkvisum, maar in een aantal zeer specifieke situaties is het mogelijk om werkzaamheden in de VS uit te voeren op dit visum.
 • Journalisten (I)
  Een journalistenvisum (I) kan worden aangevraagd door vertegenwoordigers van buitenlandse media die naar de VS gaan om te werken aan informatieve of educatieve opdrachten.
 • Extraordinary Ability (O-1) en Entertainers (P)
  Het O-1 visum kan worden aangevraagd door mensen die bekend en/of beroemd zijn in hun vak op het gebied van wetenschap, onderwijs, business, sport of kunst. Het P-1 visum kan worden aangevraagd voor sporters (individueel of in teamverband), entertainment groepen of mensen die deel uitmaken van een entertainment groep.

Green card aanvragen

In een aantal gevallen zal de houder van een tijdelijk werkvisum na verloop van tijd in de VS willen blijven. Soms is dit al bekend aan het begin van de uitzending, in andere gevallen zal dit pas ter sprake komen tijdens het verblijf in de Verenigde Staten. De aanvraagprocedure voor een green card neemt over het algemeen veel tijd in beslag. Ook als de intentie is om naar de VS te emigreren zal in veel gevallen eerst een tijdelijk visum worden aangevraagd, waarna gedurende het verblijf in de VS de aanvraagprocedure voor de greencard wordt doorlopen. Niet alle tijdelijke visa bieden de mogelijkheid om een vervolgvisum of green card aan te vragen. Een goede afweging van zowel korte termijn als lange termijn doelen is dan ook noodzakelijk voordat een visumaanvraag wordt opgestart.