America Visa Visum Versa Amerika

Amerika

Visa Waiver / ESTA

https://www.cbp.gov/travel/international-visitors/frequently-asked-questions-about-visa-waiver-program-vwp-and-electronic-system-travelVoor een korte vakantie of zakenreis naar de Verenigde Staten hebben Nederlanders (en burgers van 36 andere landen) over het algemeen geen visum nodig. Tot een verblijf van maximaal 90 dagen kunnen reizigers gebruik maken van het Visa Waiver programma. Er moet vooraf wel reistoestemming worden aangevraagd via het online ESTA systeem.

Op de website van US Department of State wordt reizen met het Visa Waiver programma in meer detail uitgelegd, inclusief een Visa Wizard om na te gaan of het Visa Waiver programma van toepassing is. Reizen met het Visa Waiver programma is over het algemeen niet mogelijk in (onder andere) de volgende situaties:

  • iemand die naast de Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit heeft van één van de volgende landen: Irak, Iran, Libië, Sudan, Somalië, Syrië en Jemen,
  • Nederlanders (en reizigers met een andere nationaliteit die normaal gesproken gebruik kunnen maken van het Visa Waiver programma) die sinds maart 2011 in één van de bovengenoemde landen zijn geweest,
  • indien bij een eerder bezoek iemand de toegang tot de VS is geweigerd,
  • iemand te lang is gebleven bij een eerder bezoek aan de VS (overstay),
  • een visumaanvraag voor de VS is geweigerd (bij consulaat of ambassade),
  • indien er sprake is van een arrestatie of veroordeling.

Wanneer er geen ESTA toestemming wordt verleend moet er eerst een visum worden aangevraagd bij het Amerikaans consulaat in Amsterdam.

ESTA aanvragen

Om gebruik te kunnen maken van het Visa Waiver programma moet vooraf reistoestemming worden aangevraagd via het online ESTA. De reistoestemming is geldig voor een periode van twee jaar (of tot het paspoort verloopt indien dit eerder is), en is geldig voor meerdere bezoeken aan de VS. Er wordt aangeraden de reistoestemming ruim van tevoren aan te vragen. Er is ook een Nederlandse vertaling van het ESTA systeem beschikbaar. De kosten van een ESTA aanvraag zijn $21, te betalen met een credit card. Een ESTA aanvraag is niet ingewikkeld. Het is zeker niet nodig om een externe partij (tegen betaling) een ESTA aanvraag voor u in te laten vullen.

Meer informatie over het Visa Waiver Programma en ESTA wordt gegeven op de website van het Department of Homeland Security (DHS).

Reisdocumenten

Alle geldige, reguliere Nederlandse paspoorten voldoen aan de eisen die de Amerikaanse overheid stelt om te kunnen reizen met het Visa Waiver programma. Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben.

Toeristenvisum aanvragen

Het maximum verblijf in de VS met het Visa Waiver programma is 90 dagen. Deze periode kan niet worden verlengd, en het is ook niet mogelijk om de visa waiver status om te zetten naar een ander visum. Daarnaast is het niet toegestaan om in de VS te wonen, werken of studeren.

Indien er geen gebruik gemaakt kan worden van het Visa Waiver programma moet vooraf een visumaanvraag worden ingediend bij het Amerikaans consulaat in Amsterdam, ook indien het slechts een transit op een Amerikaanse luchthaven betreft.

Voor een verblijf als toerist van langer dan 90 dagen is het onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk om een B2 toeristenvisum visum aan te vragen. Zakenreizigers kunnen onder bepaalde voorwaarden een B1 Business visum aanvragen om een langer verblijf in de VS mogelijk te maken.