Amerika

Green card / Emigreren

Emigratie naar de Verenigde Staten is mogelijk wanneer iemand in aanmerking kan komen voor een permanente verblijfsvergunning. Deze permanente verblijfsvergunning wordt vaak green card genoemd, hoewel deze al lang niet meer groen is. Een greencard geeft buitenlanders het recht om te wonen en te werken in de Verenigde Staten zonder beperkingen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om voor een greencard in aanmerking te komen:

 • Aanvraag door een werkgever
  In totaal zijn er elk jaar 140.000 visa beschikbaar in deze categorie. Over het algemeen zijn deze visa beschikbaar voor personen in bepaalde beroepsgroepen, personen met een zeldzaam talent in een bepaald vakgebied of vakmensen aan wiens kwalificaties in de Verenigde Staten een gebrek is.
 • Investering op basis van het EB-5 programma
  Voor een permanente verblijfsvergunning in deze categorie moet een investeerder minimaal 1.8 miljoen dollar investeren in een bedrijf in de VS en minimaal 10 banen creëren. Voor investeringen in bepaalde regionale centra met hoge werkloosheidscijfers is de minimale investering $900.000.
 • Greencard loterij
  Elk jaar stelt de Amerikaanse overheid 50.000 greencards beschikbaar in de greencard loterij. Het is eenvoudig en gratis om aan de greencard loterij mee te doen. Elk jaar winnen toch een aanzienlijk aantal mensen op deze wijze een permanente verblijfsvergunning.
 • Aanvraag door een familielid dat Amerikaans staatsburger of greencard houder is
  Voor een permanente verblijfsvergunning in deze categorie komen directe familieleden van Amerikaanse staatsburgers en greencard houders in aanmerking. Wanneer er sprake is van een huwelijk met een Amerikaans staatsburger bestaat de mogelijkheid om voor het huwelijk al naar de VS te vertrekken op basis van het K-1 Fiancee visum.

Aanvraagprocedure green card

De aanvraagprocedure voor een green card neemt over het algemeen veel tijd in beslag, variërend van ongeveer een jaar tot vele jaren. Met name wanneer de aanvraag is gebaseerd op een aanbod van een werkgever zal de aanvrager vaak eerst naar de VS vertrekken op basis van een tijdelijk visum, waarna gedurende het verblijf in de VS de aanvraagprocedure voor de greencard wordt doorlopen.