Amerika

National Interest Exception

Reizigers die vanuit een Schengen land naar de VS willen reizen mogen de VS niet in (Proclamation PP 9993) – de zogenaamde ‘travel ban’. Er zijn echter uitzonderingen op deze travel ban.

Sinds een paar weken geeft het Amerikaanse Consulaat National Interest Exceptions (NIE) af voor reizigers met geldige visa, reizigers die nog een visum moeten aanvragen en reizigers die geen visum nodig hebben (ESTA).

Reizigers met visas en reizigers die geen visum nodig hebben kunnen een NIE aanvragen als ze in 1 van de volgende categorieën vallen: Urgente medische behandeling, volksgezondheid, humanitaire en nationale veiligheids redenen en bepaalde studenten en academici. In de economische categorie gaat het om technische experts en specialisten, senior-level managers en executives, professionele atleten en investeerders en gezinsleden van genoemde groepen.

———————————————————

Update voor de economische categorie per 2 maart 2021:

De Secretary of State heeft de mogelijkheid om een NIE aan te vragen voor bepaalde groepen reizigers ingetrokken: Het gaat om bepaalde mensen in de economische categorie: technische experts en specialisten, senior-level managers en executives, professionele atleten en investeerdersen hun gezinsleden. Alleen bepaalde reizigers die betrokken zijn bij “vital support for critical infrastructure” kunnen nog in aanmerking komen binnen de economische categorie.

Eerder afgegeven NIEs worden niet ingetrokken.

Op vrijdag 12 maart organiseert VisaVersa een webinar over de recente wijzigingen met betrekking tot National Interest Exceptions (NIE). Tijdens dit webinar bespreken we de belangrijkste wijzigingen en vragen die dit heeft opgeroepen. Inschrijven kan via Eventbrite

———————————————————

Voor reizigers die een visum nodig hebben en een National Interest Exception (NIE) nodig hebben is de situatie ingewikkelder. Totdat de consulaten weer volledig open zijn kan er alleen een visum interview afspraak worden gemaakt als de aanvrager in aanmerking komt voor een uitzondering op de betrokken proclamatie. Aanvragers die onder de proclamatie vallen en voor een NIE of andere uitzondering in aanmerking komen kunnen een emergency afspraak aanvragen als ze in detail kunnen uitleggen waarom ze in aanmerking kunnen komen voor een uitzondering. Ook al kom je als aanvrager in aanmerking voor een uitzondering: er moet eerst een goedkeuring worden gegeven voor je emergency afspraak. Tijdens deze afspraak beoordeeld het consulaat of je aanmerking komt voor een visum en een NIE.

VisaVersa heeft de afgelopen weken succesvol veel bedrijven en individuen geholpen met de NIE aanvraag bij verschillende ambassades en consulaten waaronder: Amsterdam, Brussel, Londen en Frankfurt.  Als je denkt in aanmerking te komen neem dan contact met ons op voor meer informatie.