Amerika

National Interest Exception

Update 6 juli 2021

Vandaag is bekend gemaakt dat NIE’s afgegeven door het consulaat voor een periode van 12 maanden geldig zijn voor ‘multiple entries’. Dat geldt ook voor NIE’s die al eerder zijn afgegeven. Als je dus een NIE hebt kun je daar tot 12 maanden na afgifte gebruik van maken voor meerdere reizen naar de VS.

Het consulaat benadrukt verder dat ze niet reageren op status update vragen met betrekking tot lopende NIE aanvragen: “REQUESTING UPDATES MAY INADVERTENTLY MOVE YOUR APPLICATION TO THE BACK OF THE QUEUE AS THEY ARE PROCESSED IN CHRONOLOGICAL ORDER

Update 9 juni 2021

Reizigers die vanuit een Schengen land naar de VS willen reizen mogen de VS nog steeds niet in (Proclamation PP 9993) – de zogenaamde ‘travel ban’. Wanneer de travel ban wordt opgeheven is niet bekend. De Amerikaanse overheid is onder andere met de EU aan het overleggen over de voorwaarden waaronder dit mogelijk is.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze travel ban en het Amerikaanse Consulaat geeft National Interest Exceptions (NIE) af voor reizigers met geldige visa, reizigers die nog een visum moeten aanvragen en reizigers die geen visum nodig hebben (ESTA).

Reizigers met visa’s en reizigers die geen visum nodig hebben kunnen een NIE aanvragen als ze in 1 van de volgende categorieën vallen: Urgente medische behandeling, volksgezondheid, humanitaire en nationale veiligheids redenen en bepaalde studenten en academici. Let op: de lat ligt hoog en er worden heel veel NIE’s afgewezen.

In de economische categorie gaat het om technische experts en specialisten en senior-level managers en executives (deze subcategorie is weer toegevoegd begin juni). Alleen “those traveling to provide vital support or executive direction for significant economic activity in the United States” kunnen in aanmerking komen binnen de economische categorie.

Voor reizigers die een visum nodig hebben en een National Interest Exception (NIE) is de situatie ingewikkelder. Totdat de consulaten weer volledig open zijn kan er alleen een visum interview afspraak worden gemaakt als de aanvrager in aanmerking komt voor een uitzondering op de betrokken proclamatie. Aanvragers die onder de proclamatie vallen en voor een NIE of andere uitzondering in aanmerking komen kunnen een emergency afspraak aanvragen als ze in detail kunnen uitleggen waarom ze in aanmerking kunnen komen voor een uitzondering. Ook al kom je als aanvrager in aanmerking voor een uitzondering: er moet eerst een goedkeuring worden gegeven voor je emergency afspraak. Tijdens deze afspraak beoordeeld het consulaat of je aanmerking komt voor een visum en een NIE.

Let op: De doorlooptijd voor de afgifte van een NIE loopt op en ligt nu rond de 3-4 weken!

VisaVersa heeft de afgelopen maanden succesvol veel bedrijven en individuen geholpen met de NIE aanvraag bij verschillende ambassades en consulaten, waaronder: Amsterdam, Brussel, Londen en Frankfurt.  Als je denkt in aanmerking te komen neem dan contact met ons op voor meer informatie.